sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Isänpäivän piirakka

Ihan siitä tuli nätti!
Aina ei jaksa tehdä kakkuja, vaihtelu virkistää. Pienen mietinnän jälkeen päädyin leipomaan marenkipiirakan. Piirakan tein Koko Suomi leipoo -sarjan viimeisimmän teknisen tehtävän ohjeella. Tuo ohjelma on paha, kun sen jälkeen jää aina sellainen olo, että "osaisinkohan minäkin tehdä tuon?". Niin tälläkin kertaa. Kaiken lisäksi piti verrata miten ohje ja maku eroaa vuosia sitten saadusta Lemon pie -ohjeesta.

Ja olihan siinä kuulkaas eroa. Monessakin mielessä. Ensinnäkin piirakka oli työläämpi kuin lemon pie. Mutta maku ja rakenne kyllä olivat vaivan arvoisia. Pohja oli kivan rapsakka ja ohut, täyte oli niin pehmeä ja sitruunaisen happaman makea. Puhumattakaan siitä marengista! Italialainen marenki oli ihan uusi tuttavuus sokerilieminensä, mutta jälleen vaiva palkittiin. Marengista tuli paksua ja erittäin miellyttävän rakenteista. Marengin paahdoin uudella lelullani, kaasupolttimella. Ja tietenkin piirakkavuokakin oli uusi, irtopohjalla varustettu.

Sitten siihen ohjeeseen.

Pohja:
300g vehnäjauhoja
100g tomusokeria
150g voita
50g kananmunaa (noin 1 muna)

Täyte:
300g sokeria
3 sitruunan mehu sekä 1 sitruunan raastettu kuori
185g kermaa
300g kananmunaa (noin 6 munaa)

Marenki:
150g valkuaista
300g sokeria
75g vettä

Pohjan valmistus: Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet sekaisin. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan asettua hetki jääkaapissa. Kauli taikina ohueksi (noin 2,5mm) ja nosta levy voidellun vuoan (halkaisija 28cm) päälle. Painele taikina varovaisesti vuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele haarukalla reikiä pohjaan. Ota leivinpaperi ja rypistä se kunnolla. Laita leivinpaperi pohjan päälle vuokaan ja paperin päälle kuivia herneitä tai paistopainoja (esim. tällaisia). Paista 200 asteisessa uunissa pikkuisen keskitason alapuolella 10-15 minuuttia. Reunat saavat olla kullanruskeat tässä vaiheessa, ne eivät myöhemmin enää saa lisää väriä.

Täytteen valmistus: Valmista täyte, kun pohja on uunissa paistumassa. Mittaa kulhoon kaikki täytteen ainekset ja sekoita hyvin sekaisin.
Kun pohja on valmis, nosta se hetkeksi pois uunista ja laske uunin lämpötila 110 asteeseen. Ota leivinpaperi ja paistopainot pois.
Laita vuoka jäähtyneeseen uuniin ja kaada täyte pohjalle. Täyte saa yltää aivan pohjataikinan reunaan asti, mutta varo, ettei se roisku yli reunan. Paista piirakkaa niin kauan, että täyte on hyytynyt. Minulla hyytymiseen meni noin 40 minuuttia.

Nosta piirakka pois uunista ja anna sen jäähtyä hetki. Jos käytät irtopohjavuokaa, ota tässä vaiheessa piirakka pois vuoasta ja laita tarjoiluastialle. Astian kannattaa olla täysin suora pinnaltaan, ettei piirakka painu kuopalle.

Marengin valmistus: Vaahdota valkuaiset niin, että vaahto pysyy kulhossa, vaikka kallistaisit kulhoa. Valmista sitten sokeriliemi kattilassa. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi ja keitä lientä niin kauan, että lämpötila on 120 astetta. Lämpötilan mittaamiseen käy ihan tavallinen digitaalinen paistolämpömittari. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista liemen lisäämisenkin jälkeen niin kauan, että marenki on jäähtynyt (noin 5-10 minuuttia). Pursota marenki (tai levitä lusikan avulla ja tee piikkejä haarukalla) niin, että täyte jää piiloon marengin alle. Ruskista marenki joko kaasupolttimella tai uunissa (noin 200 astetta viitisen minuuttia).

Ja sitten vain nauttimaan!

Jostain syystä taikinaa, täytettä ja marenkia jäi yli niin paljon, että sain tehtyä vielä 4 pienempää piirakkaa tartalettivuokiin. Niistä tuli sympaattisen näköisiä, kun ovat niin pieniä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti