torstai 23. tammikuuta 2014

Operaatio Karjalanpiirakka

Nättejä tuli karjalanpiirakoista.
Lupailin jo tutuille alkuviikosta kirjoitella viime viikonlopun projektista, nimittäin karjalanpiirakoiden leipomisesta. Piirakoita teimme ihanan ystäväni kanssa. Minä keitin puuron valmiiksi ja ystäväni keittiö joutui sotkun kohteeksi. Piirakat onnistuivat tosi hyvin eikä puurokaan palanut perinteiseen tyyliinsä pohjaan. Puuro kannattaa keittää vaikka edellisenä iltana, sillä puuron pitää jäähtyä kunnolla ennen käyttöä.

Puuro:
6dl puuroriisiä
10dl vettä
2tl suolaa
voita
2l maitoa (mieluiten punaista maitoa)

Mittaa vesi ja suola kattilaan ja lisää riisit sekaan, kun vesi kiehuu. Keitä riisejä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää kattilaan nokare voita ja sekoita. Aloita maidon lisääminen vähitellen, koko ajan huolellisesti sekoittaen. Jatka, kunnes kaikki maito on kattilassa. Keitä puuro valmiiksi,  noin 30-40min. Jäähdytä.

Kuoritaikina:
5dl vettä
4dl vehnäjauhoja
9dl ruisjauhoja
2tl suolaa

Valmista taikina sekoittamalla kaikki aineet sekaisin. Taikinasta tulee melko kovaa, joten käytä lopussa sekoittamiseen kättä koneen sijaan!

Jaa taikina noin 40-50 pieneen palaan. Laita suurin osa muovipussiin odottamaan, ettei taikina kuivu. Käsittele kerrallaan noin 5 palaa. Pyörittele pala ensin palloksi ja aloita kauliminen. Käytä apuna ruisjauhoja paljon, ettei kuori tartu pöytään kiinni. Litistä pallo pöytää vasten ja kauli soikeaksi, todella ohueksi kuoreksi. Lisää päälle puuuroa niin, että reunoille jää pari senttiä taittovaraa. Taita reunat puuron päälle ja rypytä kauniisti. Siirrä valmiit pellille ja toista seuraaville palloille sama. Paista valmiit 250-300 asteisessa uunissa reilu 10min, kunnes puuron pinta on saanut vähän väriä.

Tässä näkyy taikinapalloja, litistetty pallo ja kaulittu kuori täytteellä.
Itse pidän piirakoista, joissa on riittävästi puuroa. Jätä rypytysvaraa!




Piirakoita tehdessä nautittiin myös vähän kuohuviiniä :)
Voitele (tai upota) piirakat uunista tulon jälkeen voin ja veden seoksella: 2dl vettä, 75g voita (kiehauta).

HUOM! Älä laita piirakoiden alle leivinpaperia! Leivinpaperi ei kestä yli 230 asteen lämpötiloja, vaan voi syttyä palamaan. Paista piirakat suoraan pellillä, voit sirotella ruisjauhoja pohjalle halutessasi.

Ei leivinpaperia pellille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti