lauantai 15. helmikuuta 2014

Pizzaa sähköuunissa

Edellisestä pizzan teosta olikin kulunut jo tovi, joten eilen oli vuorossa pizza-perjantai!
Ohutpohjaisen pizzan paistamisessa on pari tärkeää huomioitavaa: uunin riittävän korkea lämpötila (yli 250 astetta, jos mahdollista!) ja pizzakivi. Kiertoilma on ehdottomasti plussaa. Meidän pizzakivi on Weberin valmistama, varsinaisesti grilliin suunniteltu, mutta toimii loistavasti. Parasta tuossa kivessä moniin muihin lajitovereihin nähden on se, että se on muodoltaan suorakulmio pyöreän sijaan. Pizzakiveä hommatessa kannattaa muistaa hommata myös pizzalapio eli työväline pizzan siirtämiseen pöydältä uuniin ja sieltä pois. Lapioita löytyy monenlaisia, joista voi valita sen itselle sopivimman version.
Pohjataikina kannattaa tehdä ajoissa, jotta taikina saa rauhassa kohota ja levätä. Meillä ajan puutteen takia taikina kohosi vain reilun tunnin, mutta hyvin onnistui näinkin. Useissa ohjeissa käytetään mielellään kuivahiivaa, mutta tuorehiiva on oma suosikkini (Vinkki: käyttämättä jääneen hiivan voi pilkkoa vähän pienemmiksi paloiksi ja pakastaa). Durumvehnäjauhot voi korvata myös tavallisilla vehnäjauhoilla, mutta rakenne on erilainen tuolloin.
Tomaattikastikkeen ohjeen olen joskus löytänyt internetistä nimikkeellä "Rosson pizzakastike". Ohje on suhteellisen nopea ja helppo. Parempikin voisi olla, mutta ajaa asiansa varsin hyvin.

Pohja:
350g durumvehnäjauhoja
2,5dl kädenlämpöistä vettä
noin 10-15g tuorehiivaa
1tl suolaa
2rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva veteen. Lisää kulhoon loput aineet ja vaivaa taikinaa joko käsin tai koneella. Yleiskoneella vaivaamiseen kannattaa käyttää viitisen minuuttia, käsin voi aikaa kulua jopa 10 minuuttia. Pohjataikinassa pitää olla hyvä sitko! Anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa ainakin tunnin, mielellään pidempään. Tällä välin voit valmistaa tomaattikastikkeen.

1prk (370g) tomaattimurskaa (meillä valkosipulilla maustettua Muttia)
1dl vettä
0,5dl ketsuppia
1rkl punaviinietikkaa
2rkl fariinisokeria
1-2tl oreganoa
1tl suolaa
2tl paprikajauhetta
chilijauhetta ja pippuria maun mukaan

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä välillä sekoittaen puolisen tuntia. Kastike paksuuntuu keittämisen aikana hieman. Anna kastikkeen jäähtyä keittämisen jälkeen.

Laita pizzakivi kylmään uuniin keskitasolle tai jopa vähän sen yläpuolelle ja uuni lämpeämään. Oma uunini oli asetettu 260 asteeseen, lisäksi oli alalämpö ja kiertoilma päällä.

Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja kauli ne surumvehnäjauhojen avulla erittäin ohuiksi pohjiksi. Varmista, että pohjan alla on riittävästi jauhoja. Muuten pohja voi tarttua pöydän pintaan, kun se on täytetty. Täytä yksi pohja kerrallaan sitä mukaa, kun paistat pizzoja. Ensin pohjalle tomaattikastiketta, sitten vähän juustoraastetta ja loput täytteet päälle. Älä laita liikaa täytettä, jotta saat pohjan siirrettyä pizzalapiolle ja uuniin. Älä vedä pohjaa lapiolle, vaan työnnä lapio pohjan alle noin puoliväliin ja nytkäytä loppu pizza lapiolle. Tätä kohtaa on vaikea kuvailla, sen oppii vain kokeilemalla :) Laita pizza uuniin kiven päälle ja paista uuniin lämpötilasta riippuen 4-6 minuuttia. Ota pizza uunista pizzalapiolla.

Meillä oli näissä pizzoissa seuraavia täytteitä (tomaattikastikkeen ja juustoraasteen lisäksi):
  1. tonnikalaa, jättikatkaravun pyrstöjä, punasipulia
  2. punasipulia, suippopaprikaa, kalamata-oliiveja, sinihomejuustoa, chorizoa
  3. sama kuin edellinen, mutta lisäksi Korpelan kinkkusuikaleita vähän.
  4. kinkkusuikaleita, punasipulia, suippopaprikaa, ananasta, aurajuustoa (ei päässyt kuviin mukaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti