sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Blogihaaste: Pullaa!

Valmiita pullia.
Nätti bostonpulla.
Ihana Minna heitti blogissaan haasteen, joka liittyi pullaan. Haasteessa oli tarkoitus kertoa omasta lempipullasta. Meillä on kuitenkin sinänsä hassu talous, että kaikkea muuta kyllä melkein leivotaan paitsi sitä pullaa. Erityisesti se ihan perinteinen pulla ei vaan iske. Halusin kuitenkin haasteeseen osallistua ja etsin internetin syövereistä reseptejä erilaisiin täytettyihin pulliin ja kaksi ohjetta pisti silmään, molemmat toki samasta blogista! Ensimmäisenä vastaan tuli täytetty pitko ja toisena bostonpulla. Molemmissa ohjeissa kivaa oli peruspullan tuunaus vähän erilaiseen muotoon.
Pitko täytettiin itsetehdyllä vaniljakiisselillä ja mansikkahillolla ja bostonpullaan tuli pistaasi-taatelitäyte. Molempien ohje löytyi Ruokailmiö -blogista. Molempiin ohjeisiin käytettiin ihan peruspullataikinaa, jonka ohje löytyy vaikka jauhopussin takaa, jos ei omaa salaista perheen perinnereseptiä ole olemassa.

Valmista ensimmäisenä pullataikina. Itse tein 7,5dl:n taikinan  Puolen litran taikinallakin olisi melkein pärjännyt. Tällä määrällä tuli 2 ISOA täytettyä pitkoa, 1 leipävuoan kokoinen bostonpulla ja 6 voisilmäpullaa. Voisilmäpulliin en laita kummempaa ohjetta, niihin löytyy riittävästi ohjeita jo netistä :)

Bostonpulla:
125g kivettömiä taateleita
3rkl sokeria
1,5dl vettä
50g pistaasipähkinöitä (alkup. ohjeessa oli pekaanipähkinöitä)

Keitä taateleita, vettä ja sokeria noin 10 minuuttia kattilassa, kunnes taatelit ovat pehmenneet. Soseuta taatelihilloke ja lisää veitsellä rouhitut pistaasipähkinät sekaan.
Ota noin kahden nyrkin kokoinen pala taikinaa ja kauli se noin 20cm x 25cm kokoiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti levylle ja kääri rullalle. Leikkaa rulla kahdeksaan yhtä suureen osaan. Lado pullat voilla voideltuun leipävuokaan leikkauspinta ylöspäin. Anna kohota liinan alla 20 minuuttia.


Voitele kohottamisen jälkeen bostonpulla munalla ja ripottele päälle raesokeria, mantelilastuja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä. Paista 200-asteisessa uunissa keskitason alapuolella 25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen vuoasta poistamista. Koristele valmis pulla sitruunamehu-tomusokeriseoksella.



Täytepitko: (2kpl)
3dl maitoa
1 muna
3rkl sokeria
2rkl maissitärkkelystä (Maizenaa)
1rkl vaniljasokeria
50g voita
250g hilloa (+ n. 1rkl perunajauhoja sekaan, jos hillo ei ole paistonkestävää!)

Valmista vaniljakreemi etukäteen, jotta saat sen jäähdytettyä ennen käyttöä. Kuumenna kattilassa varovasti pienellä teholla maito, muna, sokeri ja maissitärkkelys. Sekoita koko ajan huolellisesti. Kuumenna, kunnes seos alkaa saeta ja on paksua. Ota kattila pois levyltä ja lisää voi ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi ja laita kylmään jäähtymään.
Sekoita valmiiksi perunajauho hillon sekaan, jos käytät tavallista hilloa. Paistonkestävään marmeladiin ei tarvitse lisätä perunajauhoja.
Kauli taikinasta (vajaa puolet jäljellä olevasta taikinasta) noin 35cm x 25cm kokoinen levy leivinpaperin päälle. Levitä puolet vaniljakreemistä pituussuunnassa taikinalevyn keskelle. Lusikoi päälle vielä hilloa kreemin päälle. Leikkaa veitsellä noin 2 sentin levyisiä vinoja viiltoja taikinalevyn reunoille kuvan mukaisesti. Molemmilla puolilla pitäisi olla yhtä monta taikinaliparetta. Aloita "letittäminen" kääntämällä molemmilta puolilta vuorotellen lipare täytteen päälle niin, että edellinen taikinalipare jää seuraavan alle. Jatka pitkon loppuun asti. Nipistä viimeisenä pitkon päät kiinni.




Kohota 20-30 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunissa keskitason alapuolella 25 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.


2 kommenttia:

  1. No aijaha! Mun perus känttypullat vähän kalpeni näiden rinnalla. NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisesti tuo boston oli aikas kiva :) Ja ne sun pullat näytti tosi hyviltä, mutta mulla sellaisissa toteutus tökkii pahasti. Niissä ja korvapuusteissa. Siksi pitää tehdä muuta :D

      Poista