sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Nyhtölammasta, pitaa ja tsatsikia

Kuva ei anna oikeutta lopputulokselle.
Nyhtöpossu on jo tuttu juttu, mutta voi että tätä uutta tuttavuutta, nyhtölammasta! Oli nimittäin herkullista ja suussa sulavaa. Erityisen hyvin tämä lammas upposi itsetehyjen pitaleipien ja oikein valkosipulisen, raikkaan tsatsikin kanssa. Nyhtölampaan ohje on Pirkasta, pitojen ohje Tomi Björckiltä (kirjasta Huippukokin kotiruokaa) ja tsatsikin ohje Kuopion Kreikan Ystävät ry:n sivuilta.
Ruokien valmistuksessa kannattaa harjoittaa hyvää ajoitusta. Aamupäivällä heti lammas maustumaan ja uuniin. Kun lampaan kypsennyksessä on jäljellä enää tunti, valmista pitaleipä taikina kohoamaan. Lampaan ollessa vielä uunissa ja pitaleipätaikinan kohotessa, valmista tsatsiki ja laita se jääkaappiin maustumaan. Ota lammas uunista ja leivo pitat, jätä kohoamaan. Riivi ja mausta lammas. Viimeisenä paista leivät. Ja tadaa, kaikki on valmista nautittavaksi!

Nyhtölammas:
n. 2kg lampaan paistia (luuton)
2tl suolaa
1tl timjamia
1tl rosmariinia
0,5tl pippuria
2 sipulia
2 porkkanaa
6 valkosipulinkynttä
n. 5dl kiehuvaa vettä
0,5dl punaviinietikkaa
Pinnalle: suolaa, korianteria / minttua / persiljaa, sitruunan raastettu kuori, sitruunan mehu

Hieron kuivatun lampaan paistin pintaan suola, timjami, rosmariini ja pippuri. Laita tunniksi maustumaan pataan huoneenlämpöön. Lohko kuorittu sipuli ja pilko kuoritut porkkanat. Kuori myös valkosipulit, mutta jätä ne kokonaisiksi. Laita kasvikset lampaan kanssa pataan. Lisää pataan punaviinietikka ja vettä niin, että noin 2/3 paistista peittyy. Paista 175-asteisessa uunissa tunti ilman kantta. Peitä tämän jälkeen paisti kannella ja jatka paistamista vielä 4 tuntia.
Ota valmis paisti uunista ja anna levätä noin tunnin. Riivi lammas kahdella haarukalla. Siivilöi liemi ja kuori jäähtyneen liemen pinnalta jähmettynyt rasva pois. Lisää lientä riivityn lihan päälle kuivumisen estämiseksi ja sekoita huolella. Mausta liha yrteillä, suolalla, sitruunan raastetulla kuorella ja sitruunan mehulla.

Pitaleivät:
7dl vehnäjauhoja
2,5dl vettä
15g tuorehiivaa
1dl oliiviöljyä
1tl suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita vehnäjauhot ja hiiva-vesiseos huolella sekaisin. Anna vetäytyä hetki (itse annoin olla ehkä 2 minuuttia...) ja lisää joukkoon suola ja öljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se on venyvää. Anna kohota noin tunti peitettynä. Jaa taikina 10-12 osaan, pyöritä ne palloiksi ja kaulitse vehnäjauhojen avulla todella ohuiksi (!!). Mitä ohuempi taikina, sitä paremmin sen kohoaa ja väliin jää kiva tasku. Anna leipien kohota leivinpaperin päällä vielä 45 minuuttia. Paista pitaleipiä 275-asteisessa uunissa noin 5-6 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa viilto leivän reunaan, jotta saat täytteen leivän sisään.

Tsatsiki:
1kg turkkilaista jugurttia
1 kurkku
5-8 valkosipulinkynttä
1rkl valkoviinietikkaa
2rkl oliiviöljyä
suolaa

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja laita raaste siivilään. Sirottele päälle reilusti suolaa ja anna nesteiden valua kurkusta pois noin 10 minuutin ajan. Puristele ylimääräinen vesi pois kurkuista ja siirrä kulhoon odottamaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja lisää kulhoon kurkkujen kanssa. Lisää vielä jugurtti, valkoviinietikka ja oliiviöljy. Sekoita hyvin ja mausta tarvittaessa suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti