tiistai 8. huhtikuuta 2014

Porkkanaleivoksia ja macaroneja

Oma 8. luokkani osallistui epävirallisesti syksyllä alkaneeseen Smokefree Class -kilpailuun, joka kesti puoli vuotta. Epäviralliseen siksi, että virallisen kilpailun ilmoittautumisaika meni umpeen ennen kuin kerkesimme ilmoittautumaan kilpailuun. Tämän epävirallisen Smokefreen palkinnoksi lupasin leipoa koko luokalle herkkuja, mikäli onnistuvat olemaan savuton luokka koko puolen vuoden kilpailun ajan. Tämähän ei ollut ongelma eikä mikään ja tänään oli lupauksien lunastamisen aika. Palkintona oppilaat saivat herkutella porkkanaleivoksilla ja kinuskitäytteisillä suklaamacaroneilla. Kaikki oli tehty laktoosittomista tuotteista ja macaronit olivat lisäksi gluteenittomia.
Erityisesti porkkanakakku oli todella hyvää ja helppo tehdä. Porkkanakakun pohja paistettiin kahdessa osassa pellillä. Kiertoilmauunilla molemmat pohjat voisi varmaan paistaa samalla kertaa, mutta tällä kertaa tyydyin tekemään puolikkaan taikina-annoksen kerrallaan ja paistoin yhden pellin vuorollaan.
Macaronleivosten tekoon vinkkejä ja joitain vaihekuvia löydät aiemmasta piparimacaron-postauksesta!


Porkkanakakku (24 annospalaa)

7,5dl vehnäjauhoja
6tl leivinjauhetta
0,75tl suolaa
1,5tl kanelia
750g porkkanoita
6 munaa
1,5dl maitoa
3tl sitruunamehua
4,5dl sokeria
3dl öljyä
Täyte:
225g voita
5,25dl tomusokeria
3tl vaniljasokeria
1,5rkl maitoa
600g maustamatonta tuorejuustoa

Kuori ja raasta porkkanat. Mittaa pieneen kulhoon maito ja sitruunamehu, anna maidon juoksettua hetki. Ota kaksi isompaa kulhoa. Ensimmäisessä kulhossa sekoita porkkanaraaste, munat, juoksettunut maito ja öljy. Toisessa kulhossa sekoita jauhot, leivinjauhe, suola, kaneli ja sokeri. Lisää kuivat aineet kosteiden sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja tasoita. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Paista molemmat pohjat ja kumoa pohjat puhtaille leivinpapereille.
Leikkaa molemmista pohjista reunat pois siten, että molemmat pohjat ovat tarkalleen samankokoisia. Jotta kahdesta pohjasta saadaan kolmekerroksinen leivos, pitää molemmista pohjista leikata täsmälleen kolmasosan kokoinen osa erilleen. Näistä paloista saadaan yhdistettyä yksi kokonainen kerros.
Valmista seuraavaksi täyte. Sekoita tuorejuusto ja noin 2dl tomusokerista yhdessä kulhossa sekaisin. Toisessa kulhossa vatkaa sekaisin huoneenlämpöinen voi, loput tomusokerista, vaniljasokeri ja maito. Lisää viimeiseksi tuorejuustoseos voi-sokeriseokseen, sekoita tasaiseksi.
Kasaamisessa voit käyttää apuna irtoreunavuokaa, mikäli omistat sellaisen. Tällöin kasaa kakku vuoan sisälle ja säädä reunat sopivan kokoisiksi.
Levitä puolet täytteestä ensimmäisen pohjan päälle. Kasaa keskimmäinen kerros kahdesta pienemmästä pohjapalasta ja levitä loppu täyte sen päälle. Nosta päälle vielä viimeinen pohja. Peitä kakku kelmulla ja siirrä kylmään jähmettymään. Leikkaa annospaloiksi mieluusti seuraavana päivänä, jotta kakku ei levahda leikkausvaiheessa. Koristele halutessasi sihtaamalla tomusokeria päälle.

Kinuskitäytteiset suklaamacaronit

Kinuski:
100g sokeria
1,5dl kuohukermaa
85g voita
Macaronkuoret:
100g mantelijauhetta
110g valkuaisia
15g kaakaojauhetta (leivontakaakaota)
185g tomusokeria
4rkl sokeria

Valmista kinuski ainakin pari tuntia aiemmin, jotta saat sen jähmettymään ennen täyttämistä riittävästi. Lämmitä kerma valmiiksi kiehuvan kuumaksi pienessä kattilassa. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sulaa ilman sekoittamista. Kun sokeri saa rusehtavan sävyn, sekoita pari kertaa kauhalla. Lisää sokerin sekaan voi varovasti, sokeri voi räiskyä tässä vaiheessa! Ota pannu hetkeksi pois kuumalta liedeltä ja lisää kerma erittäin varovasti sekaan. Sekoita tasaiseksi ja siirrä takaisin kuumalle liedelle. Anna kiehua pari minuuttia ja kaada valmis kinuski puhtaaseen lasipurkkiin jähmettymään. Kinuski säilytetään jääkaapissa.
Siivilöi ja punnitse kuoria varten kulhoon mantelijauhe, tomusokeri ja kaakaojauhe. Sekoita seos tasaiseksi vispilällä, jotta valmiista taikinasta tulee tasainen mahdollisimman vähällä sekoittamisella. Erottele valkuaisia 3 tai 4 lasiin ja punnitse puhtaaseen, kuivaan kulhoon 110g valkuaisia. Aloita valkuaisten vatkaaminen. Kun valkuaisvaahto alkaa muodostua, aloita sokerin (4rkl) lisääminen vähitellen (lisää vähän sokeria, vatkaa sekaisin, lisää vähän sokeria, vatkaa sekaisin, jne.). Jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on niin paksua, että se ei tipu kulhosta ja muodostaa huippuja vatkaimia nostaessa. Lisää kuivat aineet kolmessa erässä ja sekoita ne valkuaisten sekaan nuolijalla varovasti käännellen. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin riittävästi (tämä on se hankalin kohta!). Taikinan tulee olla tasaista, mutta kuitenkin sen verran sekoitettua, että taikinan pinta lähtee tasoittumaan sekoituksen lopettamisen jälkeen. Jos olet epävarma, sekoita mieluummin liian vähän kuin liian paljon!
Siirrä taikina pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (pursotusterä). Jos et omista pyöreää tyllaa, voit pursottaa ilman tyllaakin. Leikkaa tuolloin pussin kärkeen reikä, jonka halkaisija on noin 1cm. Leikkaa leivinpaperista juuri pellin kokoinen ja pursota sille taikinasta pieniä ympyröitä, joiden halkaisija on noin 3-4cm. Kopauta peltiä voimakkaasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat nousevat pintaan ja rikkoutuvat. Anna kuorien kuivua pinnaltaan pöydällä noin tunnin ajan ennen paistamista.
Paista kuoret 150-asteisessa uunissa noin 14 minuuttia. Anna kuorien jäähtyä pellillä kunnolla ennen irrottamista tai kuorien siirtämistä, muuten kuoret voivat hajota. Irroita kuoret todella varovasti vasta, kun kuoret on kunnolla jäähtyneet.
Pursota täytettä kuorelle ja paina toinen kuori sen kanneksi. Laita täytetyt macaronit jääkaappiin vetäytymään ainakin yhdeksi päiväksi, jotta ne kerkeävät "muhimaan" pehmeiksi sisältä. Odottaminen kannattaa tässä tapauksessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti