perjantai 6. kesäkuuta 2014

Ylioppilaan kakkuja

Onnea vielä ihanalle siskolle!
No huih, kun aika hurahti ja edellisestä postauksesta onkin yllättäen kulunut jo parisen viikkoa? Nyt on vihdoin hetki aikaa istahtaa kunnolla koneelle ja alkaa purkaa asioita tänne bloginkin puolelle. Kuun vaihteessa juhlittiin ihanan pikkusiskoni ylioppilasjuhlia ja sain leipoa juhliin kaksi kakkua ja pikkuleipiä. Pikkuleivät tein aiemmin postaamallani limepikkuleipä-ohjeella, mutta tällä kertaa sitruksena olikin appelsiini. Oli muuten yllättävän kiva ja raikas lopputulos silläkin. Taikinan käsittely oli edelleen hieman hankalahkoa, mutta kylläpä nuo teki ihan helposti. Keksit vilahtavatkin jossain kuvassa, mutta erillistä kuvaa niistä ei tällä kertaa ole.
Kakkujen koristeet tein jo reilusti ennen juhlia. Kakkuja tuli tehtyä juhliin siis kaksin kappalein. Toinen kakuista oli gluteeniton ja toinen ilman erityistä ruokavaliota. Gluteeniton ja tavallinen kakkupohja olivat muuten samalla reseptillä tehtyjä, mutta gluteenittoman pohjan tein korvaamalla vehnäjauhot perunajauhoilla. Gluteeniton kakku sai täytteekseen mansikkamascarponemoussen (ohje löytyy Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta), Satin Ice-kuorrutteen (elastisempaa sokerimassaa) päälle ja kermapursotukset reunoille petal-tekniikalla. Toinen kakku oli täytetty valkosuklaakermalla ja vadelmilla ja kuorrutettu Satin Ice-kuorrutteella kauttaaltaan. Mustat osat oli tehty mustalla sokerimassalla. Molemmissa kakuissa kostutukseen käytin Spriteä.

Koristeiksi tein kuusi liljaa Renshaw´n kukkamassasta. Väritykset on tehty tomuväreillä ja ruskealla ja mustalla pastavärillä pilkut. Heteet ovat ohutta (raakaa) riisinuudelia, joiden kärjet on kastettu sulatettuun tummaan suklaaseen.



Kakkupohja:
6 munaa
2dl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri, kunnes vaahto on paksua ja jämäkkää (noin 5-10 minuuttia). Lisää siivilöidyt vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe seokseen ja sekoita nuolijalla tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halk. 24-26cm) tai leivinpaperin päällä olevaan irtoreunavuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa keskitason alapuolella 40-50 minuuttia tai kunnes puiseen tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.

Vadelmatäyte:
2prk Flora Vispiä (á 2,5dl)
260g valkoista suklaata, esim. Pandan (tähän ei kannata käyttää sitä kalleinta ja laadukkainta suklaata)
1-2 rasiaa suomalaisia vadelmia (pakaste)

Vaahdota vispikermat. Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa (lämmitä täydellä teholla 20-30 sekuntia, sekoita, lämmitä 20-30 sekuntia, jne. kunnes suklaa on sulanut ja tasaista). Kaada suklaasula kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi nopeasti. Täytä kakku esim. irtoreunavuoan sisälle, jolloin täyttäminen ja kokoaminen on helpompaa ja lopputulos tasainen. Levitä puolet täytteestä kostutetulle pohjalle. Ripottele reilusti vadelmia kermaseoksen päälle ja nosta keskimmäinen pohjakerros päälle. Kostuta pohja. Täytä seuraava kerros kuten edellinenkin. Nosta viimeinen pohja päälle ja kostuta sekin. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia, mielellään yön yli.

Jos päällystät kakun sokerimassalla tai vastaavilla kuorrutteilla, kannattaa kuorrutteen alle laittaa sokerikreemiä, joka eristää kakun kosteuden eikä kuorrute kostu kakun päällä ja pysyy siistimpänä. Lisäksi leikkaaminen on tuolloin helpompaa. Alla oleva määrä riitti loistavasti 26cm:n kakun jokaisen pinnan tasoittamiseen sekä toisen kakun päällisen alle.

Sokerikreemi:
300g voita (huoneenlämpöistä)
5-6dl tomusokeria
1,5rkl vettä

Vaahdota voi huolellisesti. Lisää tomusokeri ja sekoita. Lisää vielä vesi ja vatkaa seos voimakkaasti tasaiseksi. Levitä veitsen avulla tasaiseksi pinnaksi kakun päälle. Päällystä kakku viimeiseksi sokerimassalla.

Petal-tekniikka on helppo, mutta näyttävä koristelutekniikka. Pursotukseen käytin Flora Vispin ja Flora Kuohun sekoitusta, jonka värjäsin asteittan valkoisesta oranssiksi pastaväreillä. Ennen värjäystä ota yhteen pursotuspussiin valkoista kermavaahtoa. Värjää jäljelle jäänyt kerma kevyesti haluamallasi värillä ja ota taas uuteen pussiin osa kermavaahdosta. Värjää jäljelle jäänyt kerma taas vähän tummemmaksi ja pussita saatu vaahto. Tähän kakkuun käytin valkoista ja kahden sävyistä oranssia vaahtoa. Leikkaa pursotuspusseihin noin sentin kokoiset reiät tai käytä pyöreäkärkistä tyllaa. Pursota kakkuun aina yksi pystyrivi kerrallaan ja etene koristelussa vasemmalta oikealle. Tähän kakkuun pursotin aina alimmaksi tummalla kermalla nökäreen, sitten kaksi nökärettä vaaleammalla kermalla ja yhden nökäreen valkoisella kermalla (nökäreiden tulisi yltää kakun alareunasta yläreunaan asti). Tämän jälkeen kermanökäreet ikäänkuin levitetään pikkulusikalla. Paina lusikalla kevyesti kermaa ja vedä nökäre oikealle päin. Pyyhkäise lusikka ja toista sama koko riville. Pursota seuraavat kermat parin sentin päähän edellisestä pursotuskohdasta ja toista. Samaa jatketaan koko kakun ympäri. Tekniikasta löytyy hyviä vaihekuvia netistä, ehkä joku kaunis päivä muistan itsekin ottaa vaihekuvat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti