tiistai 29. heinäkuuta 2014

Parhaat ribsit ikinä!

Omnomnom! Tässä on kuulkaas herkku, jota ei ole pilattu vaikeusasteella eikä raaka-aineiden hinnalla. Eniten tämä ruokalaji vaatii aikaa, kunnollisten ribsien valmistaminen ei nimittäin ole mitään pikapuuhaa. Matala lämpötila grillissä ja pitkä paistoaika takaavat murean ja herkullisen lopputuloksen. Tietenkin loppusilauksena paistoajan lähestyessä loppuaan, pintaan sivellään muutama kerros herkullista BBQ-kastiketta. Ja ei kuin kokeilemaan!

Ohje on Pastajauhantaa -blogista, tosin BBQ-kastikkeen ohjeesta hieman muutin ketsupin ja kolan määrää.

VINKKI! Mikäli grillisi kannessa ei ole lämpömittaria (kuten ei meilläkään), voit käyttää digitaalista paistolämpömittaria apuna. Sujauta paistomittarin piikki kannen välistä grilliin ja tadaa, lämpömittari on valmis.

porsaan grilliribsejä, tai vastaavia (meillä oli noin 800g)

3 valkosipulinkynttä, hienonna
1-2rkl oliiviöljyä
0,5tl chilijauhetta
0,5tl juustokuminaa
1,5dl ketsuppia
1dl colaa
2rkl soijaa
2rkl siideriviinietikkaa
0,25tl pippuria

Ota ribsit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillausta ja poista luurivien päältä kalvo. Helpoin tapa on ujuttaa veitsi luun kohdalta kalvon alle ja nostaa kalvoa irti luusta niin, että saat kalvosta otteen käsin. Repäise tämän jälkeen kalvo irti käsin. Laita ribsit grillille luupinta alaspäin. Paista ribsejä näin noin tunnin ajan niin, että lämpötila pysyy mahdollisimman lähellä 150-160 astetta. Meidän sähkögrillin lämpötilan tasaisena pitäminen oli "hieman" haastavaa ja lämpötila oli pääsääntöisesti välillä 150-180 astetta, mutta ei tuntunut häiritsevän lopputulosta! Tunnin paistamisen jälkeen kääännä ribsit lihapuoli alaspäin. Jatka paistamista ja tarkkaile lämpötilaa.
Valmista tässä välissä BBQ-kastike. Kuullota pienessä kattilassa oliiviöljyssä valkosipulit, chilijauhe ja juustokumina. Lisää loput ainekset kattilaan, sekoita ja anna keittyä 5-10 minuuttia.
Kun ribsit ovat olleen melkein tunnin lihapuoli alaspäin, on aika aloittaa ribsien viimeistely eli maustaminen. Sivele BBQ-kastiketta sudilla ribsin pintaan reilu kerros, sulje kansi ja anna muhia pari minuuttia. Käännä ribsit, sivele kastiketta taas pintaan, sulje kansi ja anna muhia. Toista tätä, kunnes kastiketta on molemmilla puolilla ribsiä 3-4 kerrosta. Nosta ribsit pois grillistä ja leikkaa palasiksi luiden välistä. Lopun BBQ-kastikkeen voi käyttää dippikastikkeena ribsejä syödessä.

Ihan tässä vesi herahtaa kielelle uudestaan ohjetta kirjoittaessa!

2 kommenttia:

  1. Jospa ne keittäisi ensin ja sitten grillaisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kuulemma hoppuisten tapa. Mutta tästä on kahta koulukuntaa: 1) Ne, jotka keittävät ribsit ensin ja viimeiseksi grillaavat ja 2) ne, jotka väittävät keittämisen vievän lihasta makuja pois ja siksi vain grillaavat ribsinsä. Mielestäni tämä oli sinänsä ihan helppo ja huoleton tapa, kun vain välillä vilkaisi lämpömittaria. Aikaa kului, mutta grillatessa voi tehdä onneksi muutakin kuin napottaa vieressä kaksi tuntia :)

      Poista