keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Omenaleivoksia

Meillä on tässä viikonlopun ja alkuviikon aikana leivottu ja syöty omenaa vähän joka muodossa. Kävimme nimittäin ystäväni kanssa poimimassa omenia ja niitä kertyikin reilu 15 litraa! Niitä on nyt syöty sellaisenaan, hillottu, keitetty kiisseliksi ja leivottu Tarte Tatinia, ranskalaista omenpiirakkaa. Koemielessä teinkin eilen hillosta omenaleivoksia. Pohjat on tehty Kermaruusun muropohjien ohjeella, tosin puolikkaana annoksena. Myös kermaseos leivosten päällä on muokattu Kermaruusun ohjeesta. Vuokina käytin pinnoitettuja tartalettivuokia, jotka olivat halkaisijaltaan noin 5cm. Puolet vuoista olivat rypytetyillä reunoilla ja puolet tasareunaisia. Vuokia ei tarvitse voidella mitenkään.
Tämä ohje vaikuttaa ehkä työläältä, mutta yllättää helppoudellaan. Suuritöisin vaihe on ehkä pohjien tekeminen, mutta sen jälkeen suuria työvaiheita ei enää ole. Jos haluat säästää vaivaa, voit toki käyttää kaupan hilloa täytteenä.


Huom! Hilloa tulee tällä ohjeella reilu litra ja se tulee valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta hillo ehtii hyytyä ja jäähtyä kunnolla. Hillo säilyy jääkaapissa puhtaissa purkeissa kuukausia, jopa pidempään.

Murotaikina:
100g voita
75g sokeria
25g kananmunaa
1,5g leivinjauhetta
150g vehnäjauhoja

Mittaa kaikki ainekset kulhoon tai yleiskoneeseen. Vaivaa taikina tasaiseksi. Laita taikina kylmään vähintään puoleksi tunniksi. Kauli taikina ohueksi levyksi. Asettele vuoat vierekkäin ja nosta taikinalevy vuokien päälle niin, että vuoat peittyvät. Kaulitse kaulimella vuokien päältä, jolloin ylimääräinen taikina irtoaa vuokien ympäriltä. Painele taikina varovasti jokaiseen vuokaan niin, että ilmat puristuvat pois taikinan ja vuoan välistä. Laita valmiit vuoat odottamaan pellille. Pistele pohjia haarukalla. Paista 180-asteisen uunin keskitasolla 8-14 minuuttia riippuen vuokien koosta. Pohjat ovat valmiita, kun ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna pohjien jäähtyä hetki ja irroita pohjat vuoista vielä hieman lämpiminä.

Omenahillotäyte:
1kg omenia (meillä Antonovia)
1dl vettä
2 kanelitankoa
0,5tl vaniljajauhetta
500g hillosokeria

Poista omenista siemenkodat omenaporalla, kuori omenat ja lohko. Keitä omenalohkoja, vettä, kanelitankoja ja vaniljaa noin 10 minuuttia kattilassa, kunnes omenat ovat pehmenneet. Jos käytit kiinteitä omenoita ja haluat sileää hilloa, soseuta omenat tässä vaiheessa sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri ja jatka keittämistä vielä 10 minuuttia. Anna hillon jäähtyä noin 20 minuuttia. Poista kanelitangot. Kuumenna puhtaita hillopurkkeja (lasisia, ei muoviosia) uunissa 110-120 asteessa noin 10 minuuttia. Purkita hillo kuumana kuumiin purkkeihin ja sulje kansi huolellisesti. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä myöhemmin jääkaappiin.

Kermakuorrute:
2,5dl vispikermaa (esim. Flora Vispiä)
50g maustamatonta tuorejuustoa
50g valkosuklaata sulatettuna
2rkl sokeria

Vaahdota vispikerma. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria. Siirrä kermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla.

Kasaaminen:
muropohjat
omenahilloa
kermavaahtoseos
sulatettua valkosuklaata
nonparelleja koristeeksi

Sivele sulatettua valkosuklaata pohjille, jotta ne eivät vettyisi. Jos tarjoilet leivokset heti, ei tätä tarvitse tehdä. Anna suklaan jähmettyä hetki. Annostele jokaiselle pohjalle omenahilloa reilu nokare. Pursota kermavaahtoseosta pohjille niin, että hillo jää pursotuksen alle piiloon. Koristele nonparelleilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti