sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Äitienpäiväkakku

Todella pitkästä aikaa leivoin ihan kotiin omalle perheelle kakkua. Viimeksi meillä on syöty kakkua joskus alkuvuodesta tai viime vuoden puolella. Kai. No nyt on se epäkohta korjattu ja kakkua on syöty!



Tällä kertaa kakku on kasattu eri lähteistä. Pohjana on suosikki suklaapohja (ohje Makeaa murmelin täydeltä -blogista), joka on meillä normaaliolosuhteissa laktoositon, mutta joka tiettävästi taipuu myös gluteenittomaksi tarpeen vaatiessa. Täytteenä on mango-passionhedelmä mousse (Pullahiireltä, pienillä muutoksilla), pinnalla mango-passionhedelmäkiille (Makeaa murmelin täydeltä) ja reunoilla ihan kermapursotukset. Koristeeksi nyhräsin sokerimassaruusuja Kermaruusun video-ohjeen avulla. Suhteellisen vaivattomia olivat tehdä.


Pohja:
125g voita
50g tummaa suklaata
1dl rypsi- tai rapsiöljyä
2dl vettä
1prk vaniljarahkaa (esim. Valion) 200g
3 munaa
1,25dl sokeria
1,5dl fariinisokeria
4,75dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1dl tummaa kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta
1tl soodaa
0,5tl suolaa

Sulata voi ja suklaa mikrossa ja anna jäähtyä hetki. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, kohotusaineet ja suola keskenään. Sekoita toisessa kulhossa öljy, vesi, rahka, munat ja sokerit. Lisää nesteseokseen voi-suklaaseos ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi, mutta vältä liiallista sekoittamista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun, halkaisijaltaan noin 22cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasolla 50-60 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa, mutta anna vuoan olla kakun ympärillä vielä. Halkaise jäähtynyt pohja kolmeen kerrokseen. (Huom! Voit tehdä pohjan hyvin jo päivää aiemmin. Pohja säilyy huoneenlämpötilassa kuvun alla tai muovipussin sisällä.)

Täyte:
5dl vispikermaa
200g Valion mango-tuorejuustoa
2dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
1dl passionpyrettä tai passionhedelmiä paseerattuna
200g mangososetta (Bonne, myydään hillohyllyssä)
6 liivatetta
0,5dl hedelmämehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma.  Notkista kulhossa tuorejuusto ja sekoita joukkoon sokerit. Sekoita toisessa kulhossa hedelmäsoseet. Kuumenna mehu mikrossa tai pienessä kattilassa ja sekoita joukkoon huolellisesti liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana hyvin sekoittaen hedelmäsoseen joukkoon. Yhdistä hedelmäsose ja tuorejuusto, sekoita huolellisesti. Kääntele lopuksi vispikerma täytteen joukkoon.

Aseta kakun alin kerros tarjoilulautaselle ja laita sen ympärille irtopohjavuoan reunus. Annostele pohjalle noin puolet täytteestä ja levitä tasaisesti. Nosta päälle toinen pohjakerros ja levitä päälle loput täytteet. Nosta päälle kakun kansi. Peitä kakku tuorekelmulla tai lautasella ja anna maustua seuraavaan päivään.

Kiille:
180g mangososetta (Bonne)
2 passionhedelmän sisus siemenineen
3 liivatetta
0,5dl hedelmämehua

Anna liivatteiden liota kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Sekoita mangosose ja passionhedelmät keskenään. Kuumenna hedelmämehu kuumaksi ja liuota liivatteet siihen huolellisesti. Kaada liivateseos ohuena nauhana hedelmäseokseen ja sekoita huolellisesti. Aseta kakun päälle reunavuoka tai vastaava, joka on hieman pienempi kuin kakku. Kaada kiille reunan sisäpuolelle. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.

Pursotukset:
2,5dl Flora Kuohua
2,5dl Flora Vispiä
tomusokeria

Vaahdota kermat ja mausta tomusokerilla. Pursota reunat ja koristele mielesi mukaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti